Sirup a med z květu černého bezu

Sirup z bezových květů

Na 4 láhve (po 500 ml):
* 50 květů bezu
* 2 kg krupicového cukru
* 3 chemicky neošetřené citrony

Neopláchnuté bezové květy vložte do velké porcelánové nebo skleněné nádoby (přesvědčte se také, že v nich nejsou nežádoucí hosté, např. mšice). Cukr nasypte do velkého hrnce a zalijte 2 l vody. Přiveďte k varu a při mírném probublávání vařte asi 15 minut, aby cukrový rozvar trochu zhoustl. Nechte ho mírně zchladnout a pak jím zalijte bezové květy. Citrony nakrájejte na kolečka a přidejte je k nálevu s květy. Zakryté nechte stát nejlépe 24 hodin.

Druhý den sceďte přes plátýnko. Rozdělte jej do láhví se šroubovacím víkem a uzavřete. Uchovávejte v chladu. Sirup pijte zředěný vodou nebo sodovkou, s plátkem citronu.

Med z bezových květů

* 25 bezových květů
* 1 citron nebo limetka
* 1 kg cukru krystal

Květy pečlivě propláchněte, svařte s oloupaným a nakrájeným citronem nebo limetkou v litru vody po dobu asi 20 minut. Nechte louhovat 24 hodin. Poté vymačkejte přes utěrku nebo čisté bílé plátno.

Do vzniklé tekutiny vsypte cukr a vařte přibližně hodinu do zhoustnutí. Platí, že čím déle med vaříte, tím je hustší. Horký bezinkový med nalijte do skleniček se šroubovacím víkem, uzavřete a nechte vystydnout víčkem dolů. Skladujte na tmavém místě.

Recept (sirup) podle paní Víchové:

30 květů černého bezu

1 ,5 l převařené vody nechat vychladit
zalít květy a nechat louhovat 24hod
přecedit a přidat 1,5 kg cukru
30 g kyseliny citronové
Výluh s cukrem a kyselinou citronovou dáme na 15 min mírně povařit po té přimícháme kys. sorbovou1 g Plníme do sklenic ještě horké.
zdroj: můj email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *