Sirup z bezových květů
Na 4 láhve (po 500 ml):
* 50 květů bezu
* 2 kg krupicového cukru
* 3 chemicky neošetřené citrony
Neopláchnuté bezové květy vložte do velké porcelánové nebo skleněné nádoby (přesvědčte se také, že v nich nejsou nežádoucí hosté, např. mšice). Cukr nasypte do velkého hrnce a zalijte 2 l vody. Přiveďte k varu a při mírném probublávání vařte asi 15 minut, aby cukrový rozvar trochu zhoustl. Nechte ho mírně zchladnout a pak jím zalijte bezové květy. Citrony nakrájejte na kolečka a přidejte je k nálevu s květy. Zakryté nechte stát nejlépe 24 hodin.
Druhý den sceďte přes plátýnko. Rozdělte jej do láhví se šroubovacím víkem a uzavřete. Uchovávejte v chladu. Sirup pijte zředěný vodou nebo sodovkou, s plátkem citronu.
Med z bezových květů
* 25 bezových květů
* 1 citron nebo limetka
* 1 kg cukru krystal
Květy pečlivě propláchněte, svařte s oloupaným a nakrájeným citronem nebo limetkou v litru vody po dobu asi 20 minut. Nechte louhovat 24 hodin. Poté vymačkejte přes utěrku nebo čisté bílé plátno.
Do vzniklé tekutiny vsypte cukr a vařte přibližně hodinu do zhoustnutí. Platí, že čím déle med vaříte, tím je hustší. Horký bezinkový med nalijte do skleniček se šroubovacím víkem, uzavřete a nechte vystydnout víčkem dolů. Skladujte na tmavém místě.
Recept (sirup) podle paní Víchové:
30 květů černého bezu